KONTAKT

VINA PINKERT

Adresa: Maršala Tita 16, 31308 SUZA
Telefon: +38531290008; +385993512560; +385919551551
E-mail: vina.pinkert@gmail.com



Novi početak

Iako mi vinari uvijek nekako sredinu kolovoza i početak berbe u vinogradima doživljavamo kao početak nove godine, i ovaj službeni kraj kalendarske godine i početak nove za nas ima određeno značenje. A kako i ne bi kad je riječ o običaju duboko ukorijenjenom u kolektivnoj svijesti. Stoljećima različite civilizacije zajednički obilježavaju kraj jednog razdoblja i slave početak novog – vjerojatno za to postoji neki dobar razlog jer u suprotnom bi se taj dan odavno utopio u moru drugih.

Vrijeme za pregled rezultata

I dok oko nas sve još uvijek miriše na Božić, misli se lagano sele na taj famozni 31. prosinca. Između ostaloga i zato što je ovo i vrijeme za konačnu poslovnu računicu i pregled rezultata koje smo ove godine ostvarili. Kako je ova vinogradarska godina bila jako dobra i kako su dosadašnji rezultati bili u skladu s našim očekivanjima, neće biti nekih iznenađenja, no ipak valja zapečatiti godinu zadnjom poslovnom analizom. Dobar je osjećaj nakon svega što smo odradili, podvući crtu i vidjeti na čemu smo.

Smisao kraja

Ti su krajevi – podvlačenje konačne crte – u prirodi svega što postoji. Sve što ima svoj početak, sve što živi/traje, nužno ima i svoj kraj. Prirodan je to ciklus s kojim se treba pomiriti, koliko god to ponekad bilo teško. Jer, da bi novo imalo prostora rasti, ono se staro mora povući.

Iako ponekad ne razumijemo smisao krajeva, oni nam itekako trebaju i to prije svega zato što nam oduvijek trebaju novi početci – osjećaj da dobivamo novu priliku, osjećaj da imamo moć zatvoriti za sobom vrata starog svijeta, zaboraviti sve loše, ponijeti ono dobro i postati neka bolja verzija sebe.

U starim su kulturama procese ozdravljenja često povezivali s ponovnim stvaranjem svijeta – kroz različite obrede namijenjene bolesniku simbolično se poništavao stari svijet i stvarao novi, tj. bolesnik bi se simbolično morao ponovno roditi kako bi mogao ozdraviti.

Radost novog početka

I našem svijetu čini se treba ozdravljenje/ponovno rađanje svakih godinu dana – tako se simbolično čistimo od svih starih briga, loših odluka i stanja i dobivamo novu priliku. Naši obredi danas sastoje se uglavnom od bučne novogodišnje noći i postavljanja novih životnih ciljeva. Koliko su takvi ‘obredi’ uspješni, ovisi samo o nama samima. Ne zaboravite da vi odlučujete o tome koliko će vam nova godina biti uspješna – u vašim je rukama magija novog početka i moć da stvorite nevjerojatno. Nešto što će možda nadživjeti još puno krajeva pa i vas same.

Uplovite zato u novu godinu odvažno, s velikim snovima, otvorenog srca i uma, s povjerenjem u sebe, u život, u ljubav – zakoračite hrabro i držite se svojih ciljeva! Ne dozvolite da ostanu samo slovo na papiru. Sve što je bilo prije, postat će tek san iz kojeg ćemo zaploviti u još jednu godinu, punu iznenađenja, novih izazova, prilika za divne trenutke, prilika za radost, napredak, ljubav i – kušanje novih vina! Zar to nije divno?

Želimo vam sretnu i uspješnu novu godinu!

Živjeli!

 


leđa
VINA PINKERT - HorvátVINA PINKERT - MagyarVINA PINKERT - Angol