Filmovi uz koje ćete poželjeti čašu vina ili vinograd!


Filmovi uz koje ćete poželjeti čašu vina ili vinograd!

Kako nas ovo ljeto svako malo počasti nekom ekstremnom promjenom vremenskog raspoloženja, pripremili smo vam nešto za one večeri kad ste šetnje i druženja na otvorenome primorani zamijeniti ostankom kod kuće. Naime, naš su prijedlog filmovi i vino, tj. filmovi o vinu uz vino. A vi onda dalje sami kako znate – obećajemo da ćete nakon ove kombinacije ostati dovoljno maštoviti da si ostatak večeri osmislite sami!

I ne, ovo nisu filmovi samo za poznavatelje vina, u ovim ćemo se pričama svi prepoznati, bili naši životi u potpunosti isprepleteni vinovom lozom i natopljeni ljubavlju za svaki korak na putu proizvodnje vrhunskog vina ili tek povremeno začinjeni čašom dobrog vina i svim onim sanjarijama i spoznajama koje ona potencijalno skriva!

Znaju ovi filmovi da vino nije samo vino, a ni vinograd samo vinograd, već da je tu riječ o ljubavi, o stilu života, o tlu na kojem rastu zanimljive životne priče, tradicije pa i čitave kulture – krenimo zato s prijedlozima, u letu od 1969. do 2008. godine!

The Secret of Santa Vittoria (1969.)

Što se dogodi kad stanovnici malog talijanskog mjesta pred kraj Drugog svjetskog rata odluče sakriti nekih milijun boca svoga vina od njemačkih vojnika? U ovom slučaju za nas gledatelje to znači podosta smiješnih, ali i napetih scena, ponešto povijesnog sarkazma, ali i jasnu porukom o tome koliko je vino važno za talijanski nacionalni identitet.

A Walk in the Clouds (1995.)

Jeste li znali da je Keanu Reeves prije no što se bacio na propitivanje prirode stvarnosti u kultnom Matrixu dosta šetao po oblacima, tj. vinogradima? Ne znam ima li to jedno s drugim kakve uzročno-posljedične veze, no ako želite znati kako se snašao u vinogradu, u kojem se sudario s tvrdoglavom tradicijom i upleo u zanimljivu ljubavnu priču, svakako pogledajte ovaj film!

Sideways (2004.)

Kad dva prijatelja svoje srednje godine nose na potpuno drugačiji način, pustolovina u koju se odluče zajedno upustiti mora rezultirati nekom vrstom šoka i za njih i za ljude koji ih okružuju. Jedan od njih oporavlja se od razvoda, sklon je pisanju i opčinjen vinima, dok je drugi zavodnik s poprilično jednostavnim smislom za zabavu i o vinima pojma nema. Zajedno odlaze na odmor u vinogradarsku pokrajinu koja će neke stvari zauvijek promijeniti.

A Good Year (2006.)

Što je važnije – novac ili uspomene? Isto pitanje nameće i ovaj film prateći priču uspješnog poslovnog čovjeka koji igrom slučaja iz užurbanog svijeta pohlepe i požude stiže u mirni vinograd za koji ga vežu uspomene iz djetinjstva i u kojem pravila velegrada ne vrijede. Iako je planirao što prije prodati to idilično imanje naslijeđeno od ujaka, za Maxa (glavnog lika) stvari ipak kreću u nešto drugačijem smjeru.

Bottle Shock (2008.)

Ako ćemo radnju ovog filma pojednostaviti do kraja, onda možemo reći da se Amerikanci i Francuzi natječu oko toga čije je vino bolje. No iskre koje su poletjele pri sudaru ova dva svijeta, pri sukobu američkog sna i francuske tradicije cijelu su priču učinile poprilično zanimljivom i svakako vrijednom gledanja!

Da bi užitak bio potpun, uz ove filmove preostaje nam još preporučiti vam naš Rosé, prekrasne nježne pink boje, idealan za ove ljetne dane!

A sad vi! Imate li neki film za preporučiti?

+ There are no comments

Add yours