KAKAV TURIZAM BARANJI TREBA?


KAKAV TURIZAM BARANJI TREBA?

Ako ćete divne netaknute prirode – imamo; ako ćete bogatu kulturno-povijesnu baštinu – imamo; ako ćete vrhunsku hranu – imamo; ako ćete vrhunska vina – imamo; ako ćete dušu, onako veliku i iskrenu – i to imamo, u svakom kutku naše Baranje!

Malo malo evo Baranje u medijima, pišu o njoj kao o izvoru ugodnih iznenađenja i jednoj od najpopularnijih kontinentalnih turističkih destinacija. I drugi polako prepoznaju ono što mi Baranjci odavno znamo – Baranja je kraj nevjerojatnog potencijala, kraj u kojem čovjek može odmoriti i um i dušu, u kojem može istraživati, učiti, ali se i dobro zabaviti!

Baranja u očima suvremenog turista

U svakom slučaju, Baranja štošta može ponuditi suvremenim turistima. Njima je pak dojadio masovni turizam – zadovoljstvo više ne pronalaze u prenapučenim, pomalo “istrošenim” mjestima za koja svi znaju i koja su s vremenom, pod nogama milijuna posjetitelja, nekako izgubila svoju čar. Današnji turisti traže netaknuto, skriveno. Njima se više ne da gurati oko navikanih svjetskih znamenitosti s tisućama drugih, oni žele pronalaziti skrivene oaze za koje većina drugih još uvijek nije čula. Siti buke i gužve, svoj su novac spremni dati za “nebrušene dijamante”, za prirodnost, životnost. Njima trebaju mjesta s dušom, čistom i pomalo divljom.

Dakle, sve ono što se u svijetu turizma danas iznimno cijeni, Baranja već ima. I zato ju trebamo čuvati u svoj njezinoj ljepoti – pomalo skrivenu, pomalo divlju, ali bogatu i uvijek spremnu na pravi način primiti gosta, spremnu podijeliti s njim dio svoje priče, dio svoje duše. Neka nam uvijek ostane takva – životna i čarobna, dijelom divlja, dijelom pitoma; u jakim bojama i snažnim okusima.

nekoliko razloga zbog kojih trebate posjetiti baranju

Upravo bi ruralni / ekološki turizam bio najbolji odgovor na pitanje o tome kako Baranja treba iskoristiti svoj turistički potencijal. Na taj način poticala bi se zaštita prirode, čuvala bi se kulturna baština lokalnih zajednica i povećala prepoznatljivost lokalnih proizvoda.
Ako u Baranji do sada niste bili, ne znam što još čekate? Šteta da uživo ne vidite Kopački rit, sve one ptice i prekrasne krajolike (imamo mi u Baranji i komarce križane s rodama, samo se o tome ne smije pričati puno, to je posebna vrsta atrakcije za one najhrabrije!)
Šteta da ne probate nešto od baranjskih specijaliteta – kulen, čvarke, šarana u rašljama ili gulaš iz zemljanog lonca! Ništa od toga ne ide bez ljutito odvažne baranjske paprike! I na kraju – šteta da ne svratite u naše vinske podrume i ne probate baranjska vina!

Mi vas čekamo u Suzi, na obroncima Banskog brda, gdje smo davno počeli graditi svoj vinski raj! Na 200 metara nadmorske visine nalaze se naši vinogradi, a samo 5 minuta vožnje od njih vinski je podrum u kojem čuvamo samo najbolja vina Pinkert za vas! Vidimo se u Baranji!

+ There are no comments

Add yours