OSVRT NA BERBU 2017. I PRVI DOJMOVI O MLADIM VINIMA


OSVRT NA BERBU 2017. I PRVI DOJMOVI O MLADIM VINIMA

Došlo je vrijeme da malo detaljnije proanaliziramo ovogodišnju berbu i rezultate, ali i da poslušamo kakvu nam to priču pričaju mlada vina! I tako, sjeli smo s našim enologom i ukratko za vas zabilježili prve dojmove.

No prije no što se bacimo na sama vina, valjalo bi reći ponešto općenito o berbi, koja se ove godine odužila. Rane su nam sorte došle ranije u zrelost, dok su one kasne dozrijevale u redovno vrijeme. Sa zdravstvenim smo stanjem zadovoljni, ono je apsolutno dobro! Čista je ovo godina, bez botritisa i drugih bolesti. S prinosima smo također zadovoljni!
Ova je godina po svemu bila nekako specifična i, srećom, u Baranji nije bilo vremenskih ekstrema. Kako su šećeri bili izuzetno visoki, morali smo dobro paziti na vrijeme berbe. A budući da su kiseline pratile šećere, imamo lijepe šanse za vrlo izbalansirana vina.

KAKVU PRIČU PRIČAJU MLADA VINA?

Berbu smo započeli rano, 28. 8. Prvi je tada na redu bio sauvignon, koji se inače bere između 5. i 10. rujna. I njega je krasilo odlično zdravstveno stanje (inače jako treba kod njega paziti da ga ne uhvati botritis) pa mi sad očekujemo lijepe sauvignonske arome u vinu!

Što se graševine tiče, ona ima lijepu žućkastu boju sa zelenom refleksijom, cvjetan miris i medne note. U nekim tankovima, ovisno o terminu berbe, još se osjete primarne fermentativne arome, prisutan je CO2, stanice kvasca i njegovi derivati, biokemijski su procesi u tijeku, dok u nekim drugim tankovima imamo gotova, formirana mlada vina.

Kod mladih vina u ovoj fazi je najbitnije da su zdrava i harmonična bez ikakvih mana pa ćemo vidjeti daljnji razvoj aroma.

Chardonnay ima vrlo intenzivan miris, izuzetno kremozan, još je previše mlad da bi mogli podvući neku crtu, ali vino je s velikim potencijalom. Chardonnay je inače najrasprostranjeniji kultivar bijelih sorti na svijetu, ne postoji niti jedan kutak svijeta gdje se uzgaja vinova loza, a da chardonnay nije prisutan. Čovjek bi pomislio da je to zbog otpornosti, no pravi se razlog krije u specifičnom karakteru ove sorte koja se lako prilagođava različitim vrstama tla i klimi. Inače je poprilično osjetljiv na botritis.

Sauvignon ima intenzivan miris bazge pomiješan sa zelenom paprikom, kiselina je lijepa, u harmoniji s vinom.

A rose? Znate kako se kaže – crno vino je za grijeh, rose je za smijeh! 🙂 Boja rosea u ovoj fazi je u iskričavo ljubičasto-roskastom tonu. Krasi ga miris ruže u punom cvatu, a u toj fazi čak asocira na žvakaću gumu, čunga lungu iz djetinjstva. 😀

U svakom slučaju, jako smo zadovoljni trenutnim stanjem, kao i načinom na koji je berba protekla. I, bez brige, ispričat ćemo vam i priču crvenih vina – ali nekom drugom prilikom!

Do tada – živjeli!

+ There are no comments

Add yours