PRAVI TRENUTAK ZA VINO


PRAVI TRENUTAK ZA VINO

Na našoj Facebook stranici često imate priliku vidjeti slike divnog grožđa iz našeg vinograda. Znate li samo koliko se ‘usputnih’ čuda moralo dogoditi da bi to grožđe bilo takvo kakvo je? Koliko ‘slučajnosti’? Koliko fascinantnih procesa koji počinju na mikroskopskoj razini i stvaraju nove prilike, nove živote? Zemlja, sunce, sjemenje biljaka, kukci koji ih oprašuju – sve je to dio jedne velike, složene, fascinantne priče.

S ovogodišnjom smo berbom jako zadovoljni, bila je to najbolja berba u zadnjih 10 godina. Posljednji se u našim vinogradima brao cabernet sauvignon. Imali ste priliku vidjeti kako je otprilike tekao čitav taj proces – nakon branja grožđu se odstranjuju peteljke, prolazi kroz proces muljanja, tj. gnječenja nakon čega se dobije mošt.

Taj je mošt sada u spremnicima i polako počinje proces vrenja. Vrenje mošta jako je važna faza u procesu proizvodnje vina – vrijeme kad se počinje događati biokemijsko čudo fermentacije. Kvasci kreću s intenzivnim razmnožavanjem razlažući šećer na različite kemijske spojeve, prije svega na alkohol i CO2. I opet – na mikroskopskoj razini, susretom spojeva, nastaju nove prilike, novi spojevi. Događaju se nova mala čuda, važna za nastanak vina koje toliko volimo.

ČUDO SADAŠNJEG TRENUTKA

A mi koji ćemo to vino piti? Kakvo li je samo čudo što smo danas ovdje! Jeste li kad razmišljali o tome koliko se fascinantnih makro i mikro ‘slučajnosti’ moralo dogoditi ovdje na Zemlji da bi mi imali još jedan ‘običan’ dan? I možda će zvučati izlizano, ali doista – svaki je dan novi dar, strašno fascinantan. Jedna velika posebna prilika da sebe i svoj svijet učinimo boljim nego što je bio jučer.
Toliko mogućnosti, toliko prilika na svakom koraku – iskoristite ih. Toliko ‘spojeva’ koje sami možete spojiti i dobiti neka nova čuda.
Na kraju krajeva, ne znamo hoćemo li uopće sutra biti tu. To je jednostavno tako. Neka samo jedan mali dio u onom savršenom mehanizmu koji stvara te naše ‘obične’, često podcijenjene, dane prestane funkcionirati i – nema nas.

Riskirajte. Ne čekajte – s mogućnostima, ponudama, prilikama. Ne čekajte pravi trenutak jer je pravi trenutak za bilo koje dobro u životu upravo onaj u kojem jesmo.

I nikako ne čekajte s vinima. Čuvanje i njega vina je ionako naš posao.

Ovo što je SADA dovoljno je fascinantno samo po sebi – nazdravite mu nekim dobrim vinom!

+ There are no comments

Add yours