Pravila pijenja vina koja možete primijeniti i na život


Pravila pijenja vina koja možete primijeniti i na život

Važno je ostaviti trag – birajte vina kojih ćete se sjećati

Kao što smo to već znali spomenuti, važno je vino raditi s ljubavlju jer nedostatak ljubavi se uvijek osjeti – vino ne laže. Posebnost podneblja na kojem raste vinova loza, način na koji je tretirana, svaki korak od ubranog grozda do boce vina važan je za to vino. I svako je posebno na svoj način, tu posebnost treba cijeniti. Za nas prave vinoljupce vino je više od alkoholnog pića – vino je osjećaj i volimo da taj osjećaj bude za pamćenje. Birajte vina koja imaju svoju priču i potrudite se upoznati ju bolje. I kao što svaki kraj, svako podneblje oblikuje vino na svoj način, tako i nas ljude oblikuju podneblja u kojima odrastamo. Sve ono što smo prošli oblikovalo nas je takvima kakvi jesmo.
Cijenite svoju posebnost i ne pokušavajte biti kao drugi jer jedino vas se takve kakvi jeste neće moći lako zamijeniti niti će vas se moći lako zaboraviti – upamtite to. Ostavite trag.

Umjerenost – vino može biti i blagoslov i prokletstvo

Brojne su znanstvene studije već mnogo puta potvrdile blagotvorno djelovanje vina na ljudski organizam. No i bez njih su još stari Grci i Rimljani znali da vino u umjerenim količinama čovjeku donosi zdravlje pa su i zbog toga ovo piće smatrali Božjim darom čovjeku. No jednako se tako od davnina zna i za probleme koje čovjeku može donijeti pretjerana konzumacija vina i svakog drugog alkoholnog pića. Ne samo da pretjerivanje s vinom utječe na fizičko tijelo, već narušava i sklad duše i uma. Čini mi se da sve dobre stvari u životu imaju svoju mjeru i svako ih pretjerivanje može iskriviti do neprepoznatljivosti, a njihov učinak od pozitivnog pretvoriti u negativni. Granice koje čuvaju naše zdravlje nikada ne treba nasilno prelaziti. Svako dobro vino, i općenito sve ono što nam u životu donosi nekakvu ugodu, zapravo predstavlja neku vrstu testa na kojem se mnogi poskliznu. Tko smo kad imamo sve? Kad imamo obilje? Kad nemamo briga? Idemo li u krajnost, pohlepu i raskalašenost ili ostajemo zahvalni i u dobroj mjeri?

Pozitiva – pijte vino u dobrom društvu

Dobro će vino u dobrom društvu postati još bolje! Ispijanje vina svojevrstan je ritual koji zbližava i nema ništa bolje od čaše zanimljivog razgovora uz čašu zanimljivog vina među ljudima koji su si dragi. Dobro društvo kao da iz vina oslobađa neke dodatne, neobjašnjive note mirisa i okusa. Vino je osjećaj, doživljaj, sjećanje, ponekad i ulaz u neku sasvim novu dimenziju. Divno je te trenutke podijeliti s ljudima koje volite, s kojima imate zajedničke interese, s ljudima koji vas razumiju. U životu je općenito važno okružiti se ljudima čija vas energija oslobađa, ljudima koji će vas potaknuti da oslobodite svoje skrivene “arome” i uz koje se nećete stidjeti sebe onakvih kakvi jeste, već naprotiv – uz njih ćete uvijek htjeti biti najbolja verzija sebe. Ne znači to da će s takvim ljudima sve ići uvijek glatko i jednostavno, ne znači da ćete se uvijek slagati u svemu i da vam ponekad neće uputiti nekakvu kritiku. To znači da ćete i vi i oni smjeti biti iskreni, da ćete smjeti imati loš dan, loša raspoloženja i da ništa od toga neće moći poljuljati sigurnost koju imate jedno u drugo niti će išta moći pokvariti okus dobrog vina koje ćete zajedno ispijati!

Živjeli!

+ There are no comments

Add yours