Vino o kulturi i kultura o vinu


Vino o kulturi i kultura o vinu

Što vino ili odnos prema vinu govori o kulturi nekoga naroda? Što kultura nekoga naroda govori o vinu? Pitanja su ovo na koja bi se mogli dati poprilično opširni odgovori, zbog kojih bi se moglo naveliko filozofirati, lutati stoljećima unazad i zavirivati u različite statistike. No mi smo odlučili ne filozofirati previše, nego s obje noge na zemlji vidjeti što ova dva pojma – vino i kultura – imaju za reći jedan o drugome u kontekstu naše sadašnjosti.

Vino o kulturi

Iz našeg bi se odnosa prema vinu koje proizvodimo i konzumiramo dosta toga moglo iščitati o našoj kulturi, no mi ćemo se zadržati na nekoliko osnovnih i najuočljivijih karakteristika.
Kao prvo, jasno je da se u našoj kulturi još uvijek zna uživati u životu onako kako ljudi u nekim razvijenijim zemljama nemaju mogućnost, uglavnom zbog prebrzog stila života. Vino rado biramo kao pouzdanog suputnika na tim našim putevima relaksacije i sretnog zaboravljanja na sve brige koje nas inače more. Ne treba nam puno da pronađemo neki razlog za slavlje uz vino, bez obzira na to što bi se nekome, prema onome koliko nekada volimo kukati, moglo učiniti da mi nikakvih razloga za slavlje nemamo.
Nadalje, iz našeg je odnosa prema vinu jasno da smo ponosni na ono što imamo, da smo svjesni koliko bogatstvo buja na ovako relativno malom prostoru. Volimo se hvaliti našim vinarskim regijama, našim autohtonim sortama, volimo im poklanjati svoju ljubav, volimo proizvoditi vrhunsko vino i okus naše zemlje ponosno dijeliti s drugima.
No, u tom našem kulturnom mehanizmu, na visokim pozicijama postoje strukture pomalo nesvjesne ovog bogatstva pa ispada da sve ono što imamo ne znamo dovoljno cijeniti. Loša poljoprivredna strategija kroz dugi je niz godina dovela do toga da su nam police pune jeftinih i nekvalitetnih uvoznih vina, zbog čega smo se mi domaći vinari sa svojim daleko kvalitetnijim vinima našli u nezavidnom položaju. Ipak, ne gubimo nadu, tvrdoglav smo vam mi narod i nećemo odustati. Prostora za napredak je puno i trudit ćemo se da naša vina na svim razinama dobiju tretman kakav zaslužuju i da o našoj kulturi govore samo najbolje.

Kultura o vinu

Hrvatska je kultura odavno isprepletena vinovom lozom – vino je od davnina sastavni dio naših vjerskih rituala, kulturnih događanja, književnosti, narodne medicine itd. Možemo reći da su naša vina dio našeg kulturnog identiteta, u njima čuvamo poseban osjećaj ponosa, zahvalnosti i neku vrstu kolektivnog sjećanja na zajedničko vrijeme iza nas.
Ne samo da volimo miješati kulturu i vino na različitim festivalima i događanjima po Hrvatskoj tijekom cijele godine, već se i naš turizam voli oslanjati na našu vinsku ponudu. Upravo je Baranja jedna od regija u kojima ponuda vina i dobre hrane uvelike pridonose razvoju turizma. Svijest o tome sve više raste pa je tako baš nedavno i proglašena ovogodišnjom najboljom destinacijom ruralnog turizma.
Kad kultura i sve ono što ju čini – od načina razmišljanja, svjetonazora, vjerovanja, običaja, kulture stola, događaja – vinu daju onoliko mjesta koliko mu daje naša kultura, onda je jasno da ta kultura u sebi sadrži svijest o vinu koje nije tek obično alkoholno piće, već doista – kap božanskog u svakodnevnom.

Zato idemo probati – u svemu što radimo – ići za tim da naša djela, pa i naš odnos prema vinu, vinarstvu i vinogradarstvu, budu takvi da o našoj kulturi govore samo najbolje, kako bi i ta kultura jednoga dana o nama i u nama mogla pamtiti to najbolje.

Živjeli!

+ There are no comments

Add yours