ZAKOPANO BLAGO U HRVATSKOM VINOGRADU


ZAKOPANO BLAGO U HRVATSKOM VINOGRADU

Šokantna vijest? Nije. Izmišljotina? Nije. Zakopano blago definitivno postoji, samo što ne izgleda onako kako ga se obično prikazuje u knjigama i filmovima. I prije nego krenete u potragu, samo jedna mala uputa – nalazi vam se bliže nego što mislite. A evo i o čemu je zapravo riječ.

Malo koja zemlja na svijetu može se pohvaliti ovako dobrim uvjetima za vinogradarstvo i vinarstvo kakve imamo mi ovdje u Hrvatskoj. Bez pretjerivanja. Jednako tako, rijetke su zemlje koje tradicija ovako dugo veže uz vinovu lozu koliko dugo veže nas.

I bez problema možemo stati uz bok Francuskoj, Italiji i Španjolskoj kada je o vinu riječ – ili oni mogu stati uz bok nama? No znamo li prepoznati vrijednosti koje su nam dane? Potencijal koji skrivaju naši vinogradi, naša vina? Ili opet pred sobom imamo zakopano blago? Nešto za čim žudimo, za čim gledamo u daljinu, a nalazi nam se u dvorištu?

Vino je dio naše povijesti i kao takvo dio našeg kulturnog i nacionalnog identiteta. Zemlja na kojoj raste naša vinova loza čuje naše riječi, prožimaju je naše misli, osjeti težinu našeg bola i lakoću naše radosti, živi s nama iz dana u dan, zna našu povijest. Mi joj dajemo ljubav, ona nam uzvraća plodovima koji, što više vrijeme prolazi, sve više imaju okus doma.
Poetičan neki proces, zar ne?

No nije život u vinogradu uvijek tako poetičan, niti je proizvodnja vina satkana od filmskih scena. Mi ćemo vam uvijek, i ovdje na blogu i na FB stranici, pokazati iskreno i lijepu i manje lijepu stranu priče o bavljenju vinom.
Vino je oduvijek bilo važno za cjelokupno naše gospodarstvo, a danas bi svakako trebali brinuti više o onome što će sutra biti s razvojem vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj. Ne mogu reći da stvari tu stagniraju, ali uvijek možemo bolje!

I bez obzira na sve one teže i manje lijepe strane života u vinogradu, u vinariji Pinkert ipak prevladavaju lijepi trenuci. Ne bismo se inače bavili ovako dugo vinom, ne bismo mu posvećivali toliko ljubavi i pažnje i ne bi ga s toliko radosti dijelili s vama.
Vino je ljubav i, htio ne htio, čovjek mora biti poetičan kad o njemu priča, bez obzira na to koliko znoja prolio da bi do tog vina došao.
Hajmo otvoriti oči i vidjeti koliko toga vrijednoga imamo oko sebe i koliko blaga skrivaju hrvatski vinogradi! Neka naša vina budu naš dobar glas i kod kuće i u svijetu!

Svratite nam do Baranje, koja je od davnina poznata po vinogradarstvu i vinarstvu i svakako probajte naša vina Pinkert!

+ There are no comments

Add yours